• Economen van ING, ABN Amro en Rabobank dragen in in een gezamenlijk rapport ideeën aan voor ‘een grondige renovatie van de woningmarkt’.
  • Volgens de deskundigen is de woningmarkt slecht toegankelijk, duur en creëert het huidige systeem vermogensongelijkheid, wat schadelijk is voor de economie.
  • Ze pleiten daarom voor hogere belasting voor huizenbezitters en dat een eigen woning wordt belast in box 3, en niet in box 1.
  • Lees ook: Hypotheekrente stijgt, huizenmarkt koelt af: waarom dat goed nieuws is voor jonge huizenkopers

Huizenbezitters moeten meer belasting gaan betalen, jongeren zouden hun pensioen moeten kunnen gebruiken voor de aankoop van een woning en een eigen woning moet niet worden belast in box 1, maar in box 3. Dat schrijven de economen van ABN Amro, ING en Rabobank in een gezamenlijk rapport dat in handen is van De Volkskrant.

Met deze en andere ingrepen moet de vastgelopen woningmarkt worden vlotgetrokken. Volgens de opstellers van het rapport, waar naast de banken ook andere deskundigen aan meeschreven, is de woningmarkt slecht toegankelijk en duur. Ook creëert het huidige systeem vermogensongelijkheid en daarmee schadelijk voor de economie.

Recente maatregelen, bijvoorbeeld om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren, hebben volgens de economen een averechts effect gehad. Zo zorgden ruimere kredietvoorwaarden er eigenlijk alleen maar voor dat er meer geld in de markt stroomde, met als gevolg dat de prijzen verder stegen. Daarmee werd de positie van starters op de langere termijn alleen maar minder.

Als onderdeel van de grote verbouwing zou het huizenbezit als vermogen moeten worden belast, zo klinkt het. Volgens de kenners hebben huizenbezitters te veel fiscale voordelen als je die afzet tegen die van huurders. Ook moet de hypotheekrenteaftrek eraan geloven. Ook de huurtoeslag zou moeten worden omgevormd. Die zou veranderd moeten worden in een woontoeslag voor alle lagere inkomens, ongeacht het type woning.

Verder richten de opstellers van het plan zich op de financiering van woningen. Zo zou de maximale hypotheek voor duurzame woningen hoger moeten zijn dan voor huizen met een ongunstiger energielabel. Verder zouden huizenkopers meer eigen geld moeten meebrengen bij de aanschaf van een woning. Nu nog kun je 100 procent van de waarde van een woning lenen. Dat percentage zou verder omlaag moeten.

Ook zou de bestaande woningvoorraad efficiënter moeten worden benut. Verder pleiten de economen voor het vergroten van het aanbod huurwoningen in de vrije sector in aanvulling op de bouw van huizen door woningcorporaties. De huidige regels rondom huurregulering, opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht maken investeren in nieuw huuraanbod minder aantrekkelijk voor private partijen, zo klinkt het.

Daarnaast moeten er gewoonweg meer huizen worden gebouwd, waarbij beter naar de behoefte wordt gekeken. Ook bouweisen zouden uniformer moeten zijn, om het bouwen zelf te versnellen.

LEES OOK: Splitsing koopwoning van 55-plusser kan ruim 500.000 extra huizen opleveren, zegt hypotheekdochter van De Volksbank